Sezon przeziębień jest obecnie w pełni. Kiedy gęsty katar zatyka nam nos, uniemożliwiając swobodne oddychanie, czujemy nieprzyjemne pieczenie i drapanie w gardle przez które mamy problem z przełykaniem posiłków bądź męczy nas kaszel, musimy w jakiś sposób się z tym uporać. Jeżeli odczuwamy typowe objawy przeziębienia i nie mamy towarzyszących, wskazujących na konkretną inną chorobę dolegliwości, możemy uciec się do zwalczania infekcji na własną rękę, produktami dostępnymi we własnej kuchni. ten sposób leczenia jest korzystny zwłaszcza dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, gdyż ze względu na ich stan większość popularnych leków na przeziębienie czy antybiotyków jest im niewskazana. Należy pamiętać również o tym, że zanim dopadnie nas przeziębienie, uchronić nas może przed tym profilaktyka stosowania na co dzień również domowych receptur.
Co powinno znaleźć się w domowej apteczce?
Numer jeden moim zdaniem (ale pewnie nie tylko moim) jest domowy syrop z cebuli. Jednak nie jest to syrop z samej cebuli a bardzo często dodawany jest czosnek, goździki, cynamon, miód lub cukier, kardamon i imbir. Każdy z tych składników posiada znakomite właściwości zwalczające infekcje, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, antybakteryjne czy zwalczające katar. Cebula i czosnek zawierają w swoim składzie allinę. Jest to związek lotny, który w momencie krojenia tych produktów zamienia się w allicynę i to właśnie ona ma silne właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze oraz wzmacniające odporność. Tak, to właśnie ten nie przez wszystkich lubiany zapach posiada te cudowne właściwości. Nie wszyscy również lubią smak cebuli lub czosnku. Aby temu zaradzić, można dodać wyżej wspomniane składniki, które oprócz walorów smakowych również dokładają coś od siebie dla zdrowia. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek na przemian przekładać z resztą składników na koniec zasypać wszystko cukrem bądź zdrowiej – miodem. Pić 3 – 4 łyżki stołowe dziennie, nie zakręcać tylko przykryć pokrywką.
Domowe sposoby na różne dolegliwości
Właściwości zdrowotne imbiru mają szerokie spektrum zastosowania w domowych sposobach na przeziębienie. świeży korzeń imbiru bo to właśnie on posiada największy właściwości lecznicze w porównaniu do tego w proszku, należy delikatnie oskrobać łyżeczką w celu pozbycia się skórki. Można go spożywać w postaci startego na tarce na kromkę chleba, lub przygotować z niego zdrowotny napar. W tym celu należy obrany korzeń o długości 3,4 cm zetrzeć na tarce w części a resztę pokroić na plasterki. Zalać pół litra wody i gotować ok 30 minut. Następnie przecedzić do słoika przechowywać w lodówce. Trzy razy dziennie w okresie przeziębienia należy 50 ml naparu dopełnić w szklance ciepłą wodą z miodem. Napar ma właściwości osuszające drogi oddechowe, przyda się więc podczas kaszlu, delikatnie napotne oraz niwelujące uporczywy katar.
Oczywiście rozważając domowe sposoby na przeziębienie, wraz z zastosowaniem tych wyżej opisanych receptur, należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości płynów, ciepłych (nie gorących!) herbat z miodem i z cytryną. bardzo ważne jest aby nie dodawać miodu do płynów i potraw w których temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza, ze względu na unicestwienie jego właściwości zdrowotnych. W celu złagodzenia kaszlu można również podjadać po małej łyżeczce samego miodu, działa on również łagodząco na ból gardła.