Miód jest jednym z produktów spożywczych o słodkim smaku. Wytwarzany jest on poprzez działanie różnego rodzaju owadów takich jak pszczoły właściwe czy osy. Owady te przetwarzają nektar kwiatowy pozyskany z roślin miododajnych. Możliwe jest także sztuczne produkowanie miodu przez człowieka, jednak nie posiada on takich samych właściwości jak miód produkowany przez pszczoły. Można wyróżnić różne rodzaje miodu, w zależności od surowca, z którego on powstał.
Rodzaje miodu
Wśród rodzajów miodu wymienia się miód nektarowy, spadziowy oraz mieszany, czyli nektarowo-spadziowy lub spadziowo-nektarowy. W zależności od rodzaju, miód posiada różne właściwości. Zazwyczaj posiada on formę gęstego płynu, który po pewnym czasie ulega krystalizacji. Jego barwa jest różnorodna, może być biała, jasnożółta, a nawet brązowa. Istnieją szerokie zastosowania miodu jako produktu spożywczego i nie tylko. Miód posiada przepyszny smak, ale także szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Miód posiada działanie bakteriobójcze z uwagi na znajdujące się w nim enzymy. W jego składzie zawarty jest między innymi nadtlenek wodoru, czyli substancja, której można przypisać działanie o właściwościach bakteriostatycznych. Szczególnie silne działanie antybiotyczne posiada rozcieńczony miód, w porównaniu do tego nierozcieńczonego. Oprócz nadtlenku wodoru w miodzie można znaleźć takie substancje jak lizozym, inhibina i apidycyna.
Na co działa miód?
Działają one na takie patogeny jak między innymi gronkowce i paciorkowce, a także grzyby z rodzaju Candida. Miód zawiera bardzo duże ilości substancji pozytywnie wpływających na stan zdrowia człowieka. Wśród nich można wymienić mikroelementy takie jak magnes, wapń, fosfor, żelazo, potas, chlor, molibden, mangan oraz kobalt. Posiada także szereg witamin takich jak witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, a także kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Z powodu tak bogatego składu z całą pewnością można stwierdzić, że w pozytywny sposób wpływa on na organizmu człowieka, dodatkowo go wzmacniając. Przede wszystkim działa on korzystnie na organ, jakim jest serce. Dzieje się to poprzez zawartą w nim acetylocholinę, która w prosty sposób wzmacnia wydolność tego mięśnia. Serce również lepiej funkcjonuje dzięki zawartemu w miodzie potasowi. Ogólnie rzecz biorąc, miód jest bardzo polecany przy wykonywaniu różnego rodzaju wysiłku fizycznego, ponieważ na wpływ na ogólne zwiększenie wydolności organizmu. Miód wzmacnia organizm także podczas występowania różnego rodzaju chorób, w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, a także podczas niedoboru składników odżywczych i mineralnych.
Miód szczególnie polecany jest do spożywania dzieciom oraz osobom starszym, ponieważ wzmacnia odporność oraz wzmaga apetyt. Miód idealny jest także do stosowania na skórę. Posiada on właściwości nawilżające, rozjaśniające oraz uelastyczniające. Może on wspomóc gojenie się ran, a także zmniejsza ryzyko powstawania blizn. Z całą pewnością można stwierdzić, że zastosowania miodu są bardzo szerokie i wpływają na wiele aspektów funkcjonowania organizmu człowieka.